top of page
Пошук
  • Фото автораВінцерська Лідія

Все про КІК. Повідомлення. Звіти. Штрафи 2023

Оновлено: 23 серп. 2023 р.

Сьогодні хочу розкрити тему контрольованих іноземних компаній, оскільки останнім часом отримую велику кількість запитів стосовно подачі звітності про КІК, яку звітність потрібно подавати, які строки подачі, що це таке та як з цим жити?


Vintserska Lidiia Контрольовані іноземні компанії
Vintserska Lidiia Контрольовані іноземні компанії


Тож давайте розбиратися, що таке КІК і для кого ця тема зараз актуальна.


Контрольована іноземна компанія (КІК) – це юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної або юридичної особи – резидента України.


Контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Тобто, якщо ви податковий резидент України і у вас є іноземна компанія, вам потрібно звернути увагу на цю тему і проаналізувати, чи підпадаєте ви під вимогу подавати звітність.


Я рекомендую звернути на це Вашу увагу, оскільки штрафи досить значні.


ШТРАФИ

  • Ненадання контролюючою особою звіту про КІК – тягне за собою накладення штрафу у розмірі 100 прожиткових мінімумів для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року. Станом на 2022 рік розмір прожиткового мінімуму становить 2481 гривень для працездатної особи, на 2023 рік – 2684 гривень.

  • Несвоєчасне подання контролером звіту про КІК – тягне за собою накладення штрафу у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання, але не більше 50 прожиткових мінімумів для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;

  • Невідображення контролером у звіті про КІК інформації про наявні контрольовані компанії та/або невідображення стосовно наявних КІК: - інформації про розмір доходу (виручки) від реалізації товарів (робіт, послуг) КІК, прибутку від операційної діяльності та прибутку до оподаткування відповідно до даних фінансової звітності; - розрахунку скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, розміру такого прибутку, що включається до складу загального оподатковуваного доходу контролюючої особи; - інформації про підстави звільнення від оподаткування прибутку КІК; - сум дивідендів, одержаних КІК безпосередньо чи опосередковано через ланцюг підконтрольних юридичних осіб від українських юридичних осіб; - суми прибутку КІК, які були фактично сплачені на користь контролюючої особи; - переліку операцій КІК з нерезидентами - пов'язаними особами, а також з нерезидентами, зареєстрованими в державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України, а також з нерезидентами, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затверджений Кабінетом Міністрів України; - кількості працівників КІК станом на кінець звітного (податкового) року, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 3 відсотків суми доходу КІК або 25 відсотків скоригованого прибутку КІК за відповідний рік, не відображених у звіті про КІК, залежно від того, яке з таких значень є більшим, але не більше 1000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен факт невідображення КІК та/або за всі не відображені суми.

  • Неповідомлення контролюючою особою контролюючого органу про отримання частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою протягом 60 днів з моменту такого отримання або відчуження, – тягне за собою накладення штрафу у розмірі 300 прожиткових мінімумів для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен такий факт;

  • Ненадання або надання не в повному обсязі контролюючою особою документації з трансфертного ціноутворення, інших копій первинних документів КІК на запит контролюючого органу,– тягне накладення штрафу у розмірі 3 відсотків від суми доходу КІК, стосовно якого не було подано документацію та/або копії первинних документів, але не більше 1000 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;

  • Ненадання звіту по КІК протягом 30 календарних днів, що слідують за останнім днем граничного терміну сплати фінансових санкцій (штрафів), – тягне за собою накладення штрафу у розмірі п'яти прожиткових мінімумів для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання звіту по КІК, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.


Як ви бачите штрафи дійсно шалені, але якщо ти попереджений – значить озброєний.


ПОДАТКОВЕ РЕЗИДЕНТСТВО І КІК


Як вже було зазначено, Контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.


Відповідно до п.п. «в» п.п. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), фізична особа - резидент - це фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні;


якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні.


У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім’ї або її реєстрації як суб’єкта підприємницької діяльності.


Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.


Отже, перше з чим необхідно визначитися – це те, чи являєтесь ви податковим резидентом України. Особливо це актуально для тих, хто вимушено залишив Україну через військовий час і відкрив компанію за кордоном.


І другий, дуже важливий фактор - якщо у 2022 році, а це перший рік за яким ми звітуємо по КІК, у особи був ФОП, то він 100% є українським податковим резидентом, а значить він підпадає під законодавство про КІК і повинен подавати звітність.


Тому запам'ятаємо, що наявність ФОП «ДОРІВНЮЄ» український податковий резидент і від подачі звітності вас ніхто не звільніть - це якщо дуже коротко.


Хто підпадає під КІК?


Іноземна компанія визнається контрольованою іноземною компанією, якщо фізична особа - резидент України або юридична особа - резидент України (далі - контролююча особа) станом на 31 грудня відповідного календарного року:


а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі 50 і більше відсотків, або


б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або


в) окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.


Парламентарі уточнили дату, станом на яку особа-резидент визнаватиметься контролером іноземної компанії. Тобто, якщо особа-резидент позбулась КІК до кінця року – вона не має обов'язку звітувати по такому КІК (але подавати Повідомлення все одно доведеться).


Підставами для визначення фактичного контролю КІК може бути:

- надання зобов’язуючих вказівок органам управління юридичної особи

- ведення переговорів з контрагентами

- наявність довіреності виданої строком на один рік (наприклад, коли є номінальний директор, згідно локального законодавства, але українець отримав доручення на ведення будь-яких дій терміном понад один рік - це також може бути визнано фактично контролем)

- здійснення операцій з банківським рахунком

- відображення у банку, як бенефіціара компанії під час відкриття рахунку


Варто зазначити, що обов'язок доводити фактичний контроль фізичної особи над іноземною компанією лежить на податкових органах.


ПОДАТКИ


Якщо ми вже з'ясували, що ви підпадаєте під КІК , тоді наступне питання - які ж податки мені доведеться сплачувати у цьому випадку?


Що є об’єктом оподаткування для КІК


Об’єктом оподаткування ПДФО (податком на доходи фізичної особи) виступає скоригований прибуток КІК на відсоток володіння компанією на останній день звітного періоду, коли розраховується прибуток.


Прибуток КІК включається до складу загального річного доходу фізичної особи, який декларується до 1 травня за попередній календарний рік за допомогою Декларації про майновий стан


Оподаткуванню підлягає не весь прибуток контрольованої іноземної компанії, а лише частина скоригованого прибутку КІК, що є пропорційною частиною того прибутку КІК, яким володіє або контролює особа - контролер на останній день звітного періоду.


Варто також розуміти, що скоригований прибуток контрольованої компанії вважається, як прибуток КІК до оподаткування. Це відбувається відповідно до даних, що надавалися в неконсолідованій фінансовій звітності. Далі прибуток КІК до оподаткування коригується шляхом віднімання деяких доходів для запобігання подвійному оподаткуванню та додаванню доходів згідно з методами українського контролю трансфертного ціноутворення, якщо КІК вів діяльність з компаніями з переліку низькоподаткових юрисдикцій.


Якщо коротко:

- Основна ставка 18 % на скоригований прибуток КІК . У разі не можливості застосування звільнення від податку, компанія, яка має головною метою НЕ розподіляти дивіденди , зберігаючи їх на рахунку компанії , повинна буде сплачувати в Україні податок за ставкою 18 % на прибуток

- 9%, якщо прибуток КІК був фактично розподілений (тобто виплачені дивіденди) до моменту подання звіту про КІК та включення цього прибутку до загального доходу фізособи

- Якщо розподіл прибутку пройшов після подання звіту про КІК та включено до річної податкової декларації наступного року за звітним, то здійснюється перерахунок та застосовується ставка 9%. Перерахунок можливий лише до кінця другого календарного року


Далі поговоримо про те, в якій же випадках може бути звільнено дохід від оподаткування по КІК?


Дійсно, така можливість є в Податковому кодексі, і тут є декілька аспектів.

Прибуток контрольованої іноземної компанії може звільнятися від оподаткування за дотримання одночасно двох умов нижче:

  1. Між Україною та юрисдикцією, в якій зареєстрована іноземна компанія, діє угода про уникнення подвійного оподаткування або угода про обмін інформацією; і

  2. Виконується будь яка з перелічених вимог:

  • КІК фактично виплачує податок на прибуток за ефективною ставкою не нижчою, ніж на 5% від базової ставки податку на прибуток в Україні. Іншими словами, ефективна ставка податку на прибуток, яку платить КІК, має бути не нижчою за 13%;

  • Частка пасивних доходів контрольованої компанії становить не більше 50% від загальної суми доходів контрольованої компанії з усіх джерел.

Щодо пасивних доходів діє застереження, згідно з яким пасивні доходи КІК можуть бути визнані активними доходами за наявності достатньої економічної присутності у країні реєстрації КІК, а саме:


КІК фактично виконує суттєєві функції;

  • КІК несе ризики та використовує активи в операціях, що призводит до отримання відповідних активних доходів;

  • КІК має необхідні ресурси для виконання зазначених функцій, управління ризиками та використання активів (кваліфікований персонал, наявність основних засобів у власності чи користуванні, достатній власний капітал).

Також є альтернативний варіант, як звільнитися від оподаткування. Це зроблено для компанії малого бізнесу, у яких сукупний дохід всіх КІК однієї контролюючої особи не перевищує двох мільйонів євро на кінець звітного періоду і друге, це для великих компаній, якщо КІК є публічною компанією.

А також, якщо КІК здійснює благодійну діяльність та не розподіляє доходи на користь засновників (учасників).


У такому разі контролююча особа звільняється від зобов'язання розраховувати скоригований прибуток іноземної компанії. Але це не звільняє від зобов'язання повідомляти фіскальні органи про придбання частки або контролю у КІК, а також від подання звіту про контрольовані іноземні компанії.


ЗВІТНІСТЬ ПРО КІК


Розділимо звітність про КІК на дві частини:


1) Подача повідомлення про те, що у вас є іноземна компанія.

Обов’язок подачі повідомлення по КІК контролером передбачено нормами пп. 39-2.5.5 ПКУ.

Нагадаємо, коли виникає такий обов’язок подати повідомлення:

· кожне набуття частки/відчуження частки в іноземній юридичній особі (безпосереднє або опосередковане) або початок здійснення фактичного контролю/припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання/втрати такої фізичної (юридичної) особи статусу контролюючої особи;

· заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи, а також ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.


Зверніть увагу, що дані вимоги не застосовуються, якщо контрольована іноземна компанія є публічною компанією, вимоги до якої встановлені підп. 39-2.4.2.2 ПКУ.


Тобто, по суті, купили чи заснували компанію за кордоном – подаємо повідомлення КІК, закриваємо компанію чи продаємо частку в корпоративних правах – подаємо повідомлення КІК.


Строк єдиний для повідомлення у всіх випадках: повідомлення надсилається податківцям протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).


Проте, таке повідомлення не подають компанії, які були зареєстровані до 1 січня 2022 року, тобто по старим компаніям до 2022 року, якщо у вас не відбулося жодних змін в цій компанії, повідомлення не подається. Даний висновок підтверджують податківці у ІПК №. 2142/ІПК/99-00-04-03-03-06 від 31.05.2021.


2) Це вже подача самої звітності.


У цьому розрізі дивимося, коли ж нас буде перша звітність .


Законодавством передбачено дві опції, з яких кожен може обрати більш зручну для себе:

1. подати перший звіт про КІК до 1 травня 2023 року, або

2. подати перший звіт у 2024 році, але одразу за два звітні роки: 2022 і 2023.

Для того, щоб подати звітність за 2 роки одразу (за 2022 і 2023 роки) без штрафів, не потрібно нікого додаткового повідомляти. Просто потрібно готуватись до того, щоб в 2024 році подати декларації за два роки.


Я спеціально роблю акцент на тому, що готуватися, тому що необхідно, наприклад, зібрати звіти з іноземних юрисдикцій, перекласти їх, розібратися з форматом завірення і зробити дуже багато підготовчої роботи перед тим, як звітність буде подана.


Тим паче, що це перша звітність, тому виникає дуже багато практичних питань, які на зараз ще не з'ясовані і немає відповіді на них.


Тому, так чи інакше, підготовку краще починати набагато раніше:

1) Акцентуємо увагу, що звіт подається разом з поданням річної декларації про майновий стан і доходи через онлайн-кабінет за допомогою ЕЦП

2) До звіту подаються завірені належним чином копії фінансової звітності КІК, які підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної за звітний (податковий ) рік

3) Звіт про контрольовані іноземні компанії, скорочений Звіт про КІК подаються, щодо кожної КІК окремо

4) У разі, якщо контролююча особа не має можливості забезпечити складання фінансової звітності КАК та / або здійснення розрахунку скоригованого прибутку КІК до дати граничного строку подання річної декларації про майновий стан і доходи, така контролююча особа подає Звіт про контрольовані іноземні компанії за скороченою формою

5) Контролююча особа зобов’язана подати Звіт про КІК до кінця календарного року, наступного за звітним ( податковим) роком.

Варто звернути увагу, що у Звіті, скорегований прибуток КІК буде визначатися в іноземній валюті і перераховуватися в гривні за середньозваженим офіційним курсом НБУ за звітний податковий період. Його можна знайти на сайті Національного банку України.


Як Ви помітили, тема КІК є складною та обширною, законодавчих тонкощів функціонування, звітності та оподаткування КІК в Україні є дуже багато, і вони індивідуальні, а помилки можуть дорого коштувати. Але фахівці Юридичної компанії "ІМПЕРІЯ ЗАКОНУ" допоможуть розібратися в усіх тонкощах, проконсультують в питаннях іноземних компаній і розроблять вигідний план подальших дій для них.


Тож, чекаємо Вас на консультації та у Telegram-каналі за посиланням https://t.me/vintserska


Юридична компанія "ІМПЕРІЯ ЗАКОНУ" надає повний спектр послуг по КІК та допоможе Вам розібратися в ряді важливих питань, пов’язаних із підготовкою, поданням повідомлення та звіту про контрольовані іноземні компанії (КІК), що стосуються конкретно вашої ситуації та бізнесу в цілому.






3 344 перегляди5 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

5 comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Ирена Парулис
Ирена Парулис
19 ago 2023
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Цікавить це питання. В мене дві компанії зареєстровано за кордоном. Як з Вами зв'язатись?

Me gusta
ІМПЕРІЯ ЗАКОНУ
ІМПЕРІЯ ЗАКОНУ
21 ago 2023
Contestando a

Доброго дня, ми будемо раді Вам допомогти. Наші контакти:

Email: info@imperia-zakonu.com Телефон: +38 050 377 23 45

Телефон: +38 067 152 57 29

Me gusta

Invitado
18 ago 2023
Obtuvo 1 de 5 estrellas.

Вам пише статті і консультує з приводу законодавства абсолютно некомпетентна людина, яка спотворює і знецінює важливість і необхідність легалізації лікарської марихуани та огидно жартує про декриміналізацію порно.

Як людина яка не розбирається у законопроєктах може когось з приводу чогось консультувати?

Me gusta
ІМПЕРІЯ ЗАКОНУ
ІМПЕРІЯ ЗАКОНУ
18 ago 2023
Contestando a

Дякуємо за Ваші коментарі та щиро вибачаємось, що зачепили Ваші почуття до марихуани та порно. Гарного дня

Me gusta

Invitado
16 ago 2023
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Дякую

Me gusta
bottom of page